Inloggen

Cultuur en natuur in Iran, met voettocht door nomadengebied in het Zagrosgebergte

Lezing door Jan Blokland te Leidschendam op donderdag 19 januari 2017, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg.


In mei en juni van 2001 heeft Jan Blokland met een klein gezelschap een voettocht door het Zagrosgebergte in Iran gemaakt. Hoewel Iran nou niet bepaald als een populaire reisbestemming te boek staat, kan hij terugkijken op een boeiende en aangename reiservaring.
Het Zagrosgebergte is een omvangrijke bergketen van 1600 km lang en wat hoogte en omvang betreft te vergelijken met de Alpen, maar daarmee houdt dan ook elke vergelijking op.
De trekking ging dwars door een berggebied dat voor een belangrijk deel niet met gemotoriseerd verkeer toegankelijk is, en daarom zelfs niet door Iraanse toeristen wordt bezocht.
De avonden en nachten werden in de nomadenkampen doorgebracht waardoor een goed beeld van het nomadenleven werd verkregen. Jan Blokland laat ons in zijn lezing mee genieten van de ongerepte natuur en ongeschonden cultuur, de ontmoetingen met de nomaden en de bewoners van kleine dorpjes en nederzettingen met lemen huisjes.
De presentatie begint met een bezoek van de zuidelijke stad Shiraz, vanwaar o.a. een uitstapje naar het beroemde Persepolis is gemaakt. Van de trekking is een samenvatting gemaakt waardoor een boeiend beeld wordt verkregen van het leven van deze kleurrijke nomaden en de prachtige natuur in het bezochte gebied.

Jan Blokland heeft, sinds hij gestopt is met zijn werkzame loopbaan, veel tijd om mooie reizen te maken. Zijn voorkeur gaat uit naar reizen met bestemmingen waar weinig of geen toeristen naartoe gaan en waar zowel van de natuur als van de cultuur te genieten valt. Een van zijn grote hobby’s is het kweken van planten uit het hooggebergte. Daarom zijn vooral de leefgebieden van rots- of alpineplanten in dat hooggebergte, maar ook andere prachtige natuurgebieden, zijn favoriete bestemmingen.
Tijdens deze verre bestemmingen probeert hij altijd in contact te komen met de plaatselijke bevolking en bezoekt hij de lokale bezienswaardigheden. Dit brengt telkens weer bijzondere en verrassende ervaringen met zich mee. De presentaties van zijn reizen zijn daarom een mix van cultuur en natuur. Graag laat hij u van dit alles meegenieten.
Jan Blokland is inmiddels ook 15 jaar voorzitter van de afdeling Leidschendam van de KMTP/Groei & Bloei, en weet daarom uit eigen ervaring hoe belangrijk het is dat presentaties boeiend en informatief moeten zijn. Hij is daarom voortdurend bezig de kwaliteit en de inhoud van zijn lezingen te verbeteren. Door gebruikmaking van kwalitatief hoogwaardige film-, foto- en projectieapparatuur kunnen de bezoekers optimaal genieten van de geprojecteerde beelden.

Cultuur en natuur in Iran, met voettocht door nomadengebied in het Zagrosgebergte, lezing door Jan Blokland te Leidschendam

op donderdag 19 januari 2017, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg. Leden gratis toegang, niet-leden Euro 5,00 p.p.