Inloggen

Lezing op donderdag 14 december 2017

WINTERLANDSCHAPPEN EN IJSPRET IN DE KUNST
lezing door drs Barry Heinrichs te  Amerongen

De lezing vindt plaats op donderdag 14 december 2017 in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). 

De Hollandse 17de eeuwse schilderkunst staat bekend om zijn wintertjes, winterse landschappen geschilderd door beroemde meesters als Esaia van de Velde, Joos de Momper en natuurlijk de beroemde ‘stomme van Kampen’ Hendrick Avercamp. Toch ontstond dit genre al in de 16 de eeuw in Vlaanderen, met belangrijke vertegenwoordigers van deze Vlaamse traditie zoals Pieter Breugel de Oude en de Jonge. Geschilderde winters van weleer zijn altijd geliefd geweest omdat ze zo goed laten zien wat er met de Nederlander gebeurt als Koning Winter hem in zijn greep krijgt: Wanneer het vriest moet je het ijs op!

Om te tonen dat het geschilderde winterlandschap niet alleen maar in de oude kunst vertegenwoordigd is zal Barry Heinrichs ook werk van meer recente datum laten zien, want dat is er wel degelijk. Haagse School meesters als Andreas Schelfhout en later Louis Apol schilderden ingesneeuwd Haags/Hollands landschap, B.C. Koekoek droomde ook weg bij sneeuw in zijn romantische schilderijen. Maar wat te denken van Charley Toorop en haar zoon Edgar Fernhout, die het winterseizoen rond hun familiehuis in Bergen prachtig in beeld brachten.

Over Barry Heinrichs:
Gedreven door nieuwsgierigheid naar wat kunstenaars beweegt, naar het onbekende en het afwijkende in de kunst, heeft kunsthistoricus Barry Heinrichs zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft, rondleidingen organiseert en kunstreizen begeleidt die over alle onderwerpen binnen het vakgebied van de kunstgeschiedenis gaan - oud, modern en hedendaags - en dan vooral de verbinding daartussen.
Barry verzorgt ‘lezingen op zaal’ in het Centraal Museum en in de Rietveld huizen in Utrecht, geeft lezingen en rondleidingen in het Rijks, Stedelijk en veel andere musea in binnen en buitenland. Hij verzorgt cursusprogramma’s
voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, CASA Utrecht en Amersfoort en de Kunsthistorische Leergangen in Utrecht. Met zijn lezingen en cursussen sluit hij altijd aan op actuele gebeurtenissen in de kunst en het tentoonstellingsaanbod in de Nederlandse musea.

De lezing vindt plaats op donderdag 14 december 2017 in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur). Toegang leden gratis, niet-leden/introducees Euro 5,00