Inloggen

DE IJSSEL, DE MOOISTE RIVIER VAN NEDERLAND

DE IJSSEL
de mooiste rivier van Nederland

 

VERLENGD T/M 13 MEI 2018

 

Van 23 juni 2017 t/m 25 februari 2018 toont Streekmuseum De Roode Tooren onder bovenstaande titel een boeiende expositie over de IJssel. Met name wordt aandacht besteed aan het Gelderse deel, vanaf het begin bij IJsseloord/Westervoort tot ongeveer Zutphen. Uiteraard zal de nadruk liggen op Doesburg en haar directe omgeving.

De tentoonstelling geeft middels diverse thema’s interessante informatie over de rivier. De aspecten die o.a. aan bod komen zijn natuurlijk het ontstaan van de huidige rivier en haar geschiedenis, historische kaarten uit de 16-18e eeuw, de diverse overstromingen, de rivier als handelsrivier met name in de tijd van de Hanze, de scheepvaart en riviervisserij, bruggen en veren met speciale aandacht voor de laatste schipbrug van Nederland bij Doesburg, de IJssel als strijdtoneel. Ook wordt er aandacht besteed aan de vele steenfabrieken langs de rivier in deze regio. De oudste vermeldingen zelfs al in de 14e eeuw. Vele eeuwen is de rivier een inspiratiebron geweest voor schilders en schrijvers. Ook de vogels in de uiterwaarden komen aan bod met o.a. aandacht voor de ganzenopvang in de Fraterwaard. De bezoekers kunnen genieten van indrukwekkende filmbeelden van de rivier vanuit de lucht.

De expositie is gratis toegankelijk en geopend van dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur. Het adres van De Roode Tooren is Roggestraat 9-11-13 te Doesburg. Telefoon 0313-474265, www.deroodetooren.nl.