Inloggen

Lezing: De gevaarlijke rivier, drie eeuwen strijd tegen overstromingen

Donderdag 15 maart a.s. bijzondere lezing na de jaarvergadering in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).


DE GEVAARLIJKE RIVIER, DRIE EEUWEN STRIJD TEGEN OVERSTROMINGEN
lezing door Ir. Ton Burgers te Velp


Driehonderd jaar geleden waren onze rivieren breed en ondiep. Men sprak van ‘bedorven’ rivieren. Ze bevroren regelmatig en er ontstonden ijsdammen. Iedere paar jaar braken de dijken. De Liemers en Doesburg konden erover meepraten: tussen Zevenaar en Zutphen was het soms één grote zee. Vóór 1850 was de oplossing de verspreiding van het rivierwater. Bij Lobith stroomde een deel door de Oude Rijn naar Westervoort. Later bouwde men de Liemersche Overlaat bij Oud-Zevenaar, waarbij het water naar Bingerden in de IJssel stroomde. Het waren ongelukkige oplossingen.
Na 1850 koos men voor normalisatie van de rivieren, ze werden smaller en dieper. Ook kregen ze nieuwe uitgangen naar zee. De overstromingen verminderden sterk. Alles leek op orde, totdat we geweldig schrokken in 1993 en 1995.
Dat hadden we helemaal niet verwacht. Wat ging er mis? Het werd de start van het programma ‘Ruimte voor de Rivier’. Nu komt daar nog de klimaatverandering bij met voorspelde hogere rivierafvoeren. Maar hoe zeker is dat eigenlijk? En hoe effectief zijn de maatregelen die worden genomen? Wat gebeurt er in de IJssel? We vergelijken het heden met het verleden en, wie weet, leert het ons nog wat.

De lezing is mede gebaseerd op het boek van Ton Burgers ‘Nederlands grote rivieren - drie eeuwen strijd tegen overstromingen’ (Utrecht, 2014).

De heer Ton Burgers (Brielle, 1946) is in 1970 afgestudeerd als civiel ingenieur aan de Technische Universiteit Delft, met als specialisatie waterbouwkunde. Hij werkte achtereenvolgens bij Boskalis, Deltares en Royal Haskoning DHV.

Donderdag 15 maart a.s. in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).