Inloggen

LEZING MARKET GARDEN en EXCURSIE MEMORY OORLOGS- EN VREDESMUSEUM

MARKET GARDEN EN DE SITUATIE IN ONS LAND TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG

lezing door de heer Ad van Liempt

Donderdag 13 september a.s. zeer bijzondere lezing in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).

Market Garden, dat in de tweede helft van september 1944 werd ingezet en dat tot doel had Duitsland op de knieën te dwingen, was de meest omvangrijke militaire operatie die ooit in Nederland plaats had. En dat in een maand die zo vol was van spectaculaire gebeurtenissen, dat het misschien wel de spannendste maand uit de Nederlandse geschiedenis is.
Over dat thema houdt de bekende journalist/auteur Ad van Liempt voor ons een lezing op 13 september a.s. Hij heeft verschillende boeken geschreven over de Tweede Wereldoorlog en er een groot aantal televisieprogramma’s over gemaakt.
Aan de orde komt de context van de Slag om Arnhem: de situatie in bezet Nederland, Dolle Dinsdag, de gebeurtenissen in de kampen van Vught en Westerbork, de eerste bevrijde stad van Nederland en uiteindelijk de verrassingsaanval op de Duitse posities in Zuid- en Oost-Nederland, die de ommekeer in de oorlog tot stand had moeten brengen.
Van Liempt behandelt de verschillende aspecten van Market Garden en zal ook ingaan op de consequenties die de gebeurtenissen hadden op de burgers in de regio. Hij zal ook proberen aan te geven wat de gevolgen waren van de noodlottige nederlaag van de geallieerden in de Slag om Arnhem.

Ad van Liempt (1949) werkte bijna veertien jaar in de regionale dagbladjournalistiek voor hij overstapte naar de televisie. Hij werkte bij het NOS Journaal en had leidinggevende functies bij Studio Sport, NOS-Laat en NOVA. In 2000 was hij medeoprichter en eerste eindredacteur van het geschiedenisprogramma Andere Tijden. Later werd hij, tot zijn vertrek in 2010, chef van de afdeling geschiedenis van NPS/VPRO. Sinds 2006 is hij bijzonder lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool Utrecht. In 2014 trad Ad van Liempt op als gastconservator voor de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’, in de Kunsthal in Rotterdam. Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld- en Geluid-Award en de ere zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk, hij kreeg in 2011 een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Van Liempt heeft vele publicaties, vooral over de Tweede Wereldoorlog, op zijn naam staan, o.a.: Een mooi woord voor oorlog: ruzie, roddel en achterdocht op weg naar de Indonesië-oorlog (1994); De lijkentrein: waarom 46 gevangenen de reis naar Surabaya niet overleefden (1997); Andere tijden (2001); Kopgeld: Nederlandse premiejagers op zoek naar joden, 1943 (2002); Frieda: verslag van een gelijmd leven (2007), uitgegeven bij Herinneringscentrum Westerbork; De Oorlog (2009); Selma: de vrouw die Sobibor overleefde (2010); Jodenjacht: de onthutsende rol van de Nederlandse politie in de Tweede Wereldoorlog (2011); Verzetshelden en moffenvrienden (2011); Nederland valt aan: op weg naar oorlog met Indonesië 1945-1947 (2012); De jacht op het verzet: het meedogenloze optreden van Sicherheitsdienst en Nederlandse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog (2013); De drogist: hoe een verzetsheld na de oorlog in ongenade viel (2013); Na de bevrijding: de loodzware jaren 1945-1950 (2014); Aan de Maliebaan: De kerk, het verzet, de
NSB en de SS op een strekkende kilometer (2015); Hier om te helpen: 150 jaar Nederlandse Rode Kruis (2017).

Donderdag 13 september a.s. zeer bijzondere lezing in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg, aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).
MARKET GARDEN EN DE SITUATIE IN ONS LAND TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG
In verband met de te verwachten belangstelling en de beschikbare ruimte is het voor leden mogelijk om vooraf een gratis entreekaart (voor introducées € 5,00) af te halen in Streekmuseum De Roode Tooren. Op de avond zelf zijn de nog
beschikbare kaarten voor € 5,00 ook beschikbaar voor andere belangstellenden.
De openingstijden van het museum zijn dinsdag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag 13.00-17.00 uur.

 

In aansluiting op de lezing en het thema Tweede Wereldoorlog organiseren we, bij voldoende belangstelling, op zaterdag 29 september a.s. een excursie naar

MEMORY HET OORLOGS- EN VREDESMUSEUM IN NIJVERDAL
We vertrekken met eigen vervoer (car-pooling) om 12.30 uur vanaf parkeerplaats De Bleek aan de Koepoortwal.
Kosten van deelname (incl. km-vergoeding en koffie) voor leden € 10,00 p.p., introducées/niet-leden € 12,00 p.p.
Opgave tot donderdag 27 september a.s. tijdens de openingsuren van het museum, telefoon 0313-474265, of per email .

In het oorlogsmuseum zal de bezoeker de periode 1935-1945, vanaf de opkomst van het Nationaal-Socialisme tot en met de bevrijding van Europa, stap voor stap beleven. Het hart van het museum wordt gevormd door levensechte diorama’s, waar bezoekers met alle zintuigen de oorlog kunnen ervaren. De diorama’s in het museum geven een aantal markante gebeurtenissen weer: De Duitse inval in Nederland - De bezettingstijd - De Jodenvervolging - De geallieerde landingen op de stranden van Normandië - Operatie Market Garden, de geallieerde opmars tot aan Arnhem - Het Ardennenoffensief, de Duitse tegenaanval - De V1 (vliegende bom) lanceringen vanuit Nijverdal - de bevrijding door de Canadezen.
Ook is het mogelijk om in een Duitse bunker te zijn tijdens de invasie op de stranden van Normandië. U kunt ervaren hoe het is om ondergedoken te zitten in een schuilplaats voor onderduikers. Ook de bevrijding kunt u vieren samen met de Canadezen in een van de straten van Nijverdal. Er is een uitgebreide rondleiding en een bijzondere documentaire in de filmzaal van het museum.
De excursie is inclusief een kopje koffie in het museumcafé. De chauffeurs ontvangen per vier inzittenden een km-vergoeding voor de car-pooling.