Inloggen

Bijzondere lezing Verre Culturen

De historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode Tooren organiseert op  donderdag 31 januari, 20.00 uur een zeer bijzondere lezing:

OEZBEKISTAN, LAND EN CULTUUR - PRACHT EN PRAAL AAN DE ZIJDEROUTE

Spreker is de deskundige drs Rouslan Nimetoullaev

De Oezbeekse steden Boechara en Samarkand ademen de Oriëntalistische sfeer van Duizend-en-een-nacht; sultans en harems, vliegende tapijten, moskeeën en medresses (koranscholen), kamelen en karavanen. Welke Russische schrijver, componist of schilder is niet door de Oriënt geïnspireerd? Rimski-Korsakovs ‘Sherezade’, Tsjaikovski's haremdans, Veresjagins schilde-rijen en de werken van Poesjkin en Tolstoj over de sensuele en magische aantrekkingskracht van de Russische Oriënt. Het centrum van Boechara en het centrum van Samarkand ademen nog steeds historie en zijn oogverblindend mooi: ze staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Rouslan Nimetoullaev woont sinds 1993 in Nederland, maar hij groeide op in Oezbekistan. Hij kent zijn geboorteland op zijn duimpje en doorkruiste het van noord naar zuid en van oost naar west. Wie beter dan hij kan u meenemen op een fascinerende reis door de geschiedenis en geografie, gebruiken en gewoonten, kunst en cultuur van dit bijzondere Centraal-Aziatische land?

Rouslan Nimetoullaev werd geboren in Oezbekistan en studeerde Duitse taal- en letterkunde aan de universiteit van Tasjkent. Hij werkte enkele jaren als tolk en docent Duits, begeleidde verschillende projecten in Rusland, Toerkmenistan en Moldavië. Hij vestigde zich in 1993 in Nederland en begeleidde talloze reizen naar o.m. Oezbekistan en de voormalige Sovjet-Unie, Iran en China. Daarnaast is hij werkzaam als tolk Russisch, Oezbeeks en Duits, onder meer bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, Justitie en Economische Zaken in Nederland.

Oezbekistan, land en cultuur - pracht en praal aan de Zijderoute

Op donderdag 31 januari a.s., aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg.

Toegang voor leden gratis, niet-leden en introducees € 5,00 p.p.