Inloggen

LEZING: DOESBURGER JAN HENDRIK VAN KINSBERGEN

Lezing op donderdag 7 november a.s.:

DOESBURGER JAN HENDRIK VAN KINSBERGEN, admiraal en filantroop

door mevrouw drs Willy Smit-Buit te Vaassen,

aanvang 20.00 uur in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg.

 

Jan Hendrik van Kinsbergen werd geboren op 1 mei 1735 in Doesburg. Hij was de oudste van de vier zonen van de soldaat Johann Heinrich Ginsberg (1706-1786) en Petronella ten Nuyl (1704-1771).

Van Kinsbergen trouwde in 1786 met de Amsterdamse burgemeestersdochter Hester Hooft (1748-1795), weduwe van George Clifford. Hij stierf kinderloos op 22 mei 1819 in Apeldoorn.

In 2008 kreeg Van Kinsbergen in Apeldoorn een standbeeld. Hij was de laatste van onze beroemde zeehelden. Het standbeeld staat op het terrein van het Stadscafé van Kinsbergen, tegenover de CODA-bibliotheek. Eindelijk gerechtigheid voor de man aan wie Apeldoorn veel te danken heeft. Op dat beeld maakt hij een vrijgevig gebaar en dat is ook precies hoe Apeldoorn zich Van Kinsbergen herinnert. Hij was de grote weldoener van Apeldoorn. In zijn geboorteplaats Doesburg is een straat naar hem vernoemd.

Tijdens zijn werkzame leven werd hij de ‘held van de Doggersbank’ in dienst van de Nederlandse marine, maar ook ‘held van de Zwarte Zee’, in dienst van tsarina Catharina de Grote. Toen hij niet meer in actieve dienst was, vestigde hij zich in het nu niet meer bestaande huize Welgelegen te Apeldoorn.

Apeldoorn profiteerde van zijn kapitaal, maar achter de schermen had Van Kinsbergen ook op bestuurlijk gebied de touwtjes in handen. Dat bleek vooral in 1813. De Franse legers waren in 1812 verslagen in Rusland.

Op hun kleine paardjes kwamen de Kozakken naar ons land om de Fransen ook hier te verjagen. Gelukkig kende Van Kinsbergen nog een beetje Russisch; dat kwam bij de bevrijding van Apeldoorn en Het Loo erg goed van pas.

Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen komt tot leven in een lezing met bijzonder beeldmateriaal door drs. Willy Smit-Buit te Vaassen. Mevrouw Smit heeft geschiedenis en Nederlands gestudeerd en is meer dan vijfentwintig jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs.

DOESBURGER JAN HENDRIK VAN KINSBERGEN, admiraal en filantroop

aanvang 20.00 uur in Het Meulenhuus, Bergstraat 48 te Doesburg.

Leden gratis, niet-leden en introducees € 5,00 p.p.