Inloggen

EXPOSITIE 'DOESBURG IN DE TWEEDE WERELDOORLOG'

Tot eind 2021 wordt in het museum onder bovenstaande titel aandacht besteed aan de situatie in Doesburg tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van een aantal thema’s, waaronder mobilisatie, bezetting, voedselvoorziening, verzet en verraad, joodse inwoners en uiteraard de bevrijding door de Canadezen op 16 april 1945 wordt nader ingegaan op wat de Duitse bezetting voor de stad en zijn inwoners heeft betekend. Het gaat hierbij niet alleen om de grote gebeurtenissen en voorvallen, maar ook om de vraag hoe het de Doesburger verging in zijn dagelijkse leven. Hoe hebben de Doesburgers deze moeilijke periode beleefd en doorstaan.

Met name de laatste twee weken voor de bevrijding hebben veel impact gehad op de bevolking en de stad. Vele dagen werden doorgebracht in de kelders van de historische binnenstad. Vele foto’s tonen de ‘gehavende stad’.

Net voor de aftocht van de Duitse bezetter werden op 15 april 1945 de watertoren, de stadswindmolen en de toren van de Grote of Martinikerk opgeblazen. De watertoren en windmolen zijn niet meer herbouwd. De Martinitoren werd met steun van alle inwoners geheel gerestaureerd en opgebouwd en werd een symbool van de grote saamhorigheid in de jaren na de oorlog.

De herbouw en restauratie begon in juli 1959. Uiteindelijk waren in 1972 alle werkzaamheden afgerond en werden kerk en toren op 31 augustus van dat jaar feestelijk heropend door prinses Beatrix.