Inloggen

DE STOLPERSTEINE IN DOESBURG WERDEN WEER GEPOETST...

Stolpersteine in Doesburg krijgen jaarlijkse poetsbeurt

De ‘Stolpersteine’ in de historische binnenstad van Doesburg werden op 3 mei j.l. weer gepoetst. De stenen herinneren aan de weggevoerde Joodse inwoners uit de Tweede Wereldoorlog en vormen een van de vele verhalen die de Doesburgse binnenstad aan bezoekers vertelt.

Ter herinnering aan de weggevoerde inwoners werden in mei 2009 te Doesburg, in de stoep/straat voor hun woonhuis van destijds, tien zgn. ‘Stolpersteine’ aangebracht. Op de ‘stenen’ is een messingplaatje aangebracht met daarop gegraveerd de naam, geboortedatum, deportatie- en overlijdensjaar en plaats.

Hannie Sternfeld, die de oorlog overleefde, koos voor haar omgekomen vader Maurits Sternfeld, voor een plexiglas plaatje. Dit plaatje is aangebracht op de achtergevel van het woonhuis van toen aan de Philippus Gastelaarsstraat. Zij had moeite met de gedachte dat er ook in deze tijd weer over de omgekomenen zou worden gelopen.

Het project Stolpersteine, van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, heeft in heel Europa een enorme weerklank gevonden. Berlijn was in 1994 de eerste plaats waar dergelijke ‘struikelstenen’ geplaatst werden voor de voormalige woonhuizen van slachtoffers van het naziregime. Inmiddels zijn in meer dan 1700 steden en dorpen verspreid over Europa bijna 100.000 van deze gedenkstenen geplaatst.

Voor belangstellenden werd enige tijd geleden een uitgebreide brochure samengesteld met het complete verhaal, de foto’s van de gedeporteerde inwoners, hun huizen en de synagoge. De folder is gratis in Streekmuseum De Roode Tooren, Roggestraat 9-11-13 te Doesburg verkrijgbaar.

Ook dit jaar heeft het museum, nu voor de zevende keer, weer het initiatief genomen om alle Stolpersteine weer schoon te maken en te poetsen. Normaal gebeurt dit in samenwerking met een aantal jongeren van Scouting Doesburg, maar door de beperkingen vanwege corona was dit vorig jaar en dit jaar niet mogelijk. Vorig jaar werd hulp geboden door leden van Stad en Ambt Doesborgh en dit jaar door bestuursleden van Doesburg en Oranje.

Doesburg TV maakte dit jaar opnamen van deze bijzondere activiteit. Zie hiervoor de facebookpahina van Doesburg TV: https://www.youtube.com/watch?v=FGzy8P8EPk0.