Inloggen

Jan de Beijer

EXPOSITIE  ‘JAN DE BEIJER IN ACHTERHOEK EN LIEMERS’

Jan de Beijer (Aarau 1703 - verm. Doesburg 1780)

t/m 10 september 2023 – dinsdag-vrijdag 11.00-17.00 uur en zaterdag-zondag 13.00-17.00 uur.

1572: DE GEBOORTE VAN NEDERLAND, een zware bevalling voor de Achterhoek

1572: De geboorte van Nederland een zware bevalling voor de Achterhoek

Het jaar 1572 is het begin van de ‘geboorte van Nederland’ én een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het was een heftige strijd: oorlog en deels ook burgeroorlog. Elke stad in de Nederlanden speelde hierin zijn eigen rol en heeft zijn eigen herinneringen. Sommigen bleven de landsheer, koning Filips II van Spanje, trouw. Anderen namen deel aan een opstand onder leiding van Willem van Oranje. Uit eigen beweging of noodgedwongen.

ISRAHEL VAN MECKENEM (omstreeks 1445 - 10 november 1503)

Israhel van Meckenem (omstreeks 1445 - 10 november 1503)

Israhel van Meckenem, ook bekend als Israhel van Meckenem de Jongere, was een Duitse graficus en goudsmid, mogelijk van Nederlandse afkomst. In de tweede helft van de 15e eeuw heeft Van Meckenem enkele Nederlandse Hanzesteden bezocht waaronder waarschijnlijk Doesburg en Zutphen. Hij was de meest productieve graveur van de vijftiende eeuw en een belangrijke figuur in de vroege geschiedenis van oude meesterprenten.

SPECIALE PLAQUETTE TER NAGEDACHTENIS AAN DE 10 DOESBURGERS DIE OP 14 NOVEMBER 1940 OMKWAMEN IN BERLIN-MARIENFELDE

Op 27 augustus 1940 vertrokken 45 Doesburgse mannen naar Berlijn om hier door de Duitse bezetter te worden tewerkgesteld. ’s Morgens om 09.30 uur ging men per bus naar Arnhem en van hieruit met de trein naar Berlijn. Daar aangekomen werd men ondergebracht in een aantal barakken in Berlin-Marienfelde. Er moesten werkzaamheden worden verricht voor de Deutsche Reichsbahn. Zwaar werk, maar de onderlinge verbondenheid van de Doesburgers was groot. Op 14 november van dat jaar sloeg het noodlot echter toe.

THEO COLENBRANDER (1841-1930), NEDERLANDS EERSTE INDUSTRIEEL ONTWERPER, EEN BIOGRAFIE

Onlangs heeft de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh / Streekmuseum De Roode Tooren een nieuw boek uitgegeven. Het is een zeer bijzonder boek geworden:

Theo Colenbrander (1841-1930), Nederlands eerste industrieel ontwerper, een biografie

STREEKMUSEUM DE ROODE TOOREN VANAF 5 JUNI WEER OPEN!

U BENT WEER VAN HARTE WELKOM IN STREEKMUSEUM DE ROODE TOOREN

We zijn blij u in deze coronatijd vanaf 5 juni weer te mogen verwelkomen in ons streekmuseum! Uiteraard is het van belang dat alle bezoekers nog steeds hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus nemen en niet met gezondheidsklachten op bezoek komen. Natuurlijk gelden de algemene gedragsregels zoals geen handen geven, in de elleboog hoesten/niesen, het hanteren van de 1,5 meter afstandsregel en desinfecteren van de handen. Geef elkaar vooral de ruimte!

DE STOLPERSTEINE IN DOESBURG WERDEN WEER GEPOETST...

Stolpersteine in Doesburg krijgen jaarlijkse poetsbeurt

De ‘Stolpersteine’ in de historische binnenstad van Doesburg werden op 3 mei j.l. weer gepoetst. De stenen herinneren aan de weggevoerde Joodse inwoners uit de Tweede Wereldoorlog en vormen een van de vele verhalen die de Doesburgse binnenstad aan bezoekers vertelt.

REGELS, GEBRUIKEN EN GEWOONTES BIJ HET UITHANGEN VAN DE STADSVLAG

REGELS, GEBRUIKEN EN GEWOONTES BIJ HET UITHANGEN VAN DE STADSVLAG

U mag altijd de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen. U bent dus nooit strafbaar als u de vlag uithangt.

WILT U OOK EEN ‘ECHTE’ VLAG VAN DOESBURG?

WILT U OOK EEN ‘ECHTE’ VLAG VAN DOESBURG?