Theo Colenbrander

Te zien tot:

Dit is een permanente expositie.

Over de expositie

In Streekmuseum De Roode Tooren is een bijzondere plaats ingeruimd voor Theo Colenbrander, de eerste industrieel vormgever van Nederland. Colenbrander werd in 1841 in Doesburg geboren en overleed in 1930 in Laag-Keppel. Zijn werk geniet internationale bekendheid. Bekijk de permanente expositie van keramiek en wandtapijten in de Theo Colenbrander Salon.

Over Theo Colenbrander

Na een weinig succesvolle carrière als architect besloot Theo Colenbrander op 44-jarige leeftijd als sierkunstenaar door het leven te gaan. Als artistiek leider van de Haagse plateelbakkerij Rozenburg wist hij grote bekendheid te bereiken in binnen- en buitenland. Zijn uitzonderlijke kleurgebruik in combinatie met geabstraheerde kleurmotieven, ontleend aan flora en fauna, was even uitzonderlijk als die van tijdgenoot Vincent van Gogh.

Colenbranders creaties werden slechts door een selecte groep bewonderaars gewaardeerd. In zijn ontwerpen voor handgeknoopte smyrnatapijten bleek de eigenzinnige kunstenaar echter een fenomeen. Minder bekend zijn Colenbranders verrichtingen als binnenhuisarchitect en grafisch ontwerper. Met de producten van de plateelbakkerij RAM bereikte Colenbrander artitiek gezien een nieuwe hoogtepunt in zjin loopbaan. Hij blijkt dé grote vernieuwer op het gebied van de Nederlandse toegepaste kunst.