Mart Banda

Te zien tot:

Deze expositie is beëindigd op 31 maart 2024.

Over de expositie

Van 20 september 2023 tot en met 31 maart 2024 zijn de persoonlijke en verfijnde pentekeningen van rasechte Doesburger Mart Banda te zien in De Roode Tooren. Tijdens deze bijzondere expositie 'Zoals ’t was' is een deel van Banda's tekeningen, ruim 40 werken, ook te koop.

Over Mart Banda

Banda is een echte seizoen-tekenaar. Hij grijpt met name de wintermaanden aan om zijn pentekeningen te maken. Zijn onderwerpen zijn vaak oude en verdwenen of verdwijnende woningen, scholen, bedrijven, kroegen, bruggen, straten en situaties uit het leven van alledag. Banda's werk beslaat de periode vanaf 1916 tot 2000 maar concentreert zich vooral op zijn jeugd, de jaren tussen 1945 en 1960 en dan in het bijzonder de omgeving van de Doesburgse binnenstad en de 'Kaai'.

'Dingen vastleggen precies zoals ze zijn of waren, dat vind ik het mooiste. Tijdens het tekenen komen herinneringen boven naar een leuke en gezellige tijd ...

Banda laat zich inspireren door oude ansichtkaarten en vergeelde foto’s en maakt zijn tekeningen steeds vanuit een straatperspectief. Het hoe en waarom van deze keuzes in perspectief worden in de expositie toegelicht. In zijn fraaie en verfijnde pentekeningen haalt Mart Banda herinneringen op van vaak vergeten en verdwenen gebouwen, woningen en objecten in Doesburg.

'Ik haal mijn inspiratie uit het vastleggen van beelden voor Doesburg en haar inwoners. Ik wil dat ook anderen ervan kunnen genieten, vooral de ouderen, hun (klein) kinderen en naar elders verhuisde oud-Doesburgers ...