In het spoor van de burgemeester

Burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg in Streekmuseum De Roode Tooren met het brandweeremmertje van een van haar voorgangers – foto Peter Bakker ⁄ Apart fotografie

Als er vroeger ergens brand uitbrak werden alle burgers van de stad opgetrommeld om te helpen bij het blussen. Iedereen was verplicht om een eigen brandemmertje mee te brengen. Om ervoor te zorgen dat de emmertjes na de brand weer bij hun rechtmatige eigenaar terugkwamen stonden er op de emmertjes namen, of soms ook beroepen.

Toen burgemeester Van der Meijs de prachtig gerestaureerde collectie emmertjes van Streekmuseum De Roode Tooren eenmaal had ontdekt was ook haar favoriete voorwerp snel gevonden: het brandemmertje van de Burgemeester! – foto Peter Bakker / Apart fotografie.

Burgemeester Loes van der Meijs van Doesburg bezocht op donderdag 10 en vrijdag 18 maart 2016 negen Doesburgse musea. Op 10 maart was Streekmuseum De Roode Tooren aan de beurt. Daar koos de burgemeester het brandemmertje van een van haar voorgangers uit als haar favoriete voorwerp. Dit brandemmertje is te zien als onderdeel van een uitgebreide verzameling in een van de vitrines van het museum.

Favoriet voorwerp

De activiteit werd georganiseerd door HetHuisDoesburg onder de titel 'In het spoor van … de burgemeester.' In elk museum koos de burgemeester een favoriet voorwerp uit de collectie. De gekozen voorwerpen werden gefotografeerd en de burgemeester vertelde waarom elk voorwerp voor haar zo bijzonder was. Ook een vertegenwoordiger van het museum vertelde wat over het voorwerp.

De negen favoriete voorwerpen van de burgemeester werden tijdens DOMUS, de DOesburg MUSeumdag, op  een bijzondere manier in de musea gepresenteerd. Bezoekers konden met de bijbehorende folder de route van de burgemeester volgen en alle favoriete voorwerpen bekijken.