Doesburg op oude filmbeelden

Het begint een traditie te worden. Ook in 2023 organiseert de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh de inmiddels populaire serie filmvoorstellingen 'Doesburg op oude filmbeelden'. De verschillende films tonen beelden van Doesburg zoals het er ooit uitzag, met gebeurtenissen en inwoners van toen. De films zijn gemaakt in 1951 en 1966.

'Ruim twee uur uniek bewegend beeld

Onderwerpen die aan bod komen:

  • Het onderwijs | De verschillende lagere scholen zoals de jongensschool, de meisjesschool, school A, de Ireneschool en de Christelijke school aan de Armgardstraat.
  • Sportend Doesburg met volleybal en voetbal(training) op de Halve Maan, dameshandbal, tafeltennis, de vroegere gymnastiekverenigingen Eendracht en Agilitas en zeilen op de Oude IJssel.
  • Logistiek Doesburg met de schipbrug en de bouw van de nieuwe IJsselbrug, de scheepswerf van de familie Van der Werff, de GOG-gebouwen, de GTW-loods, de oude sluis met ophaalbrug in de huidige Barend Ubbinkweg en de eerste vrachtwagens van Roelofsen.
  • De Doesburgse stadswijken met het zuidelijk Molenveld met Oranjesingel, de Prins Hendrikstraat, de driehoek Julianastraat / Emmastraat en natuurlijk de jachthaven aan de Oude IJssel.

De films bevatten verder straatbeelden van Doesburg. We zien de melkboer die in de weer is met zijn melkbussen en honderden inwoners van Doesburg, onder wie veel herkenbare en nog levende stadgenoten. Op veler verzoek worden ook beelden getoond van het Polygoon bioscoopnieuws met Doesburg tijdens de feesten van 1937 (700 jaar stadsrechten), van de opening van de vaste brug in 1952 en van het afscheid van de stoomtram in 1957. In totaal is er ruim twee uur uniek bewegend beeld van de Hanzestad.

De films zijn te zien bij Podium Doesburg op 23 november 2023. Er is een middagvoorstelling om 14.30 uur (zaal open 14.00 uur) en een avondvoorstelling om aanvang 20.00 uur (zaal open 19.30 uur).

Tickets kosten € 6,= en zijn verkrijgbaar in de voorverkoop via podiumdoesburg.nl en op 23 november aan de kassa.