Op initiatief van de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh werden op vrijdag 3 mei de Doesburgse Stolpersteine, struikelstenen, gepoetst. De stenen herinneren aan de Joodse inwoners van Doesburg die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord.
Een moment van bezinning
Vertegenwoordigers van bijna alle Doesburgse geloofsgemeenschappen toonden hun betrokkenheid en sloegen de handen ineen. Na een welkomstwoord door Stad en Ambt en een moment van bezinning door Ds. Elise Wijnands gingen vertegenwoordigers van de R.K. Parochie St. Martinus, de Samenwerkingsgemeente Ooipoortkerk, de Protestantse Gemeente Angerlo-Doesburg, de Molukse gemeenschap, de Remonstrantse Gemeente en de Nieuw-Apostolische kerk op pad.
Vertegenwoordigers van het 4-5 mei comité en leden van Stad en Ambt vergezelden de geloofsgemeenschappen. In totaal zijn er in Doesburg op 6 plaatsen 1o struikelstenen. Op een van die plaatsen zorgen de bewoners voor het onderhoud; de overige 5 locatie worden verzorgd door de historische vereniging. De stenen zijn in mei 2009 aangebracht in de stoep of straat voor de woonhuizen van destijds. Op de stenen is een messing plaatje aangebracht met daarop de naam, geboortedatum, datum van deportatie en plaats en jaar van overlijden.
Wilt u meer weten over de Stolpersteine, waar ze te vinden zijn en wie de bewoners van destijds waren? Breng dan een bezoek aan museum De Roode Tooren in Doesburg.