Ergens in de loop van 2023 stuitte Bjorn Beekman tijdens het rooien van aardappels op een Doesburgse akker op een opvallende steen. Al snel bleek dat het niet om een gewone steen ging. Vooral het regelmatige ronde gat in het midden van de steen trok de aandacht. Hoe bijzonder de vondst van Beekman was, bleek nadat een expert in stenen en vuurstenen er naar had gekeken. Beekman had een zogenaamde breitkeil gevonden, een vroeg-neolithische stenen bijl.
De Rössener cultuur leefde rond 4500 jaar voor Christus
Nader onderzoek door de archeologische dienst van Erfgoed Gelderland bevestigde dat het gaat om een Rössener Breitkeil. Vertaald uit het Duits is dit een brede wig, waarbij Rössener verwijst naar de Rössencultuur, die rond 4500 jaar voor Christus leefde en wordt gezien als opvolger van de eerste boeren in Nederland. De vondst is een teken dat er in het gebied rondom Doesburg al heel vroeg bewoning was.
Breitkeil hoort in het Streekmuseum
Bjorn Beekman schonk zijn vondst aan de gemeente Doesburg, die de breitkeil op haar beurt in bruikleen gaf aan Streekmuseum de Roode Tooren. Op donderdag 23 mei overhandigde wethouder Birgit van Veldhuizen van Doesburg de steen aan het museum. Van Veldhuizen: ‘Dit is een bijzondere vondst, die aan het grote publiek moet worden getoond. Daarom hoort de Breitkeil in het Streekmuseum. De breitkeil krijgt een plek in de archeologische vitrine in de kelder van het museum. Daar vinden bezoekers ook meer informatie over de bijzondere bijl en de vindplaats.