Stolpersteine 2024

Samen op pad voor de Doesburgse struikelstenen

Op vrijdag 3 mei hebben vertegenwoordigers van Doesburgse geloofsgemeenschappen de 10 Doesburgse struikelstenen, Stolpersteine, gepoetst. Dat gebeurde uit betrokkenheid bij het lot van door nazi's weggevoerde joodse medeburgers. Het initiatief van de actie werd genomen door Stad en Ambt Doesborgh.

Moment van bezinning

Ds. Elise Wijnands opende de avond met een kort welkom en een moment van bezinning. Vervolgens gingen vertegenwoordigers van de R.K. Parochie St. Martinus, de Samenwerkingsgemeente Ooipoortkerk, de Protestantse Gemeente Angerlo-Doesburg, de Molukse gemeenschap, de Remonstrantse Gemeente en de Nieuw-Apostolische kerk op pad door de Doesburgse binnenstad. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van het 4-5 mei comité en leden van Stad en Ambt aanwezig.

Kleine monumentjes

De struikelstenen bevinden zich als kleine monumentjes op 6 plaatsen in de Doesburgse binnenstad. Op één plaats zorgen de bewoners voor het onderhoud. De overige 5 locaties worden onderhouden door de historische vereniging. De Stolpersteine zijn in mei 2009 aangebracht in de stoepen en straten van voormalige woonhuizen van joodse Doesburgers. Op elk van de stenen is een messing plaatje aangebracht met de naam, geboortedatum, deportatie- en overlijdensjaar en -plaats van de voormalige bewoner of bewoners.

In Streekmuseum de Roode Tooren vindt u meer informatie over de Stolpersteine en de bewoners van destijds.